07 d’octubre 2001

Jornada inaugural dels actes del 125è Aniversari

Foto: Ramon Vergés


JORNADA INAUGURAL DELS ACTES DEL 125è ANIVERSARI
A les 10 del matí, a la plaça de Josep Anselm Clavé:
Concentració de Cors de Clavé.
Recepció dels representants d’agrupacions corals foranes amb els seus estendards.
Recordança del mestre Josep Anselm Clavé (1824-1874).
Ofrena floral davant el monument al Mestre i interpretació de la seva composició “La Font del Roure”.

A continuació:
Desfilada dels estendards de les corals,
des de la plaça J. A. Clavé fins a la Basílica de Santa Maria,
amb l’acompanyament del Grup de Grallers Gallarda.

A les 11 del matí, a la Basílica de Santa Maria:
Ofici solemne d’acció de gràcies.
Serà presidit per mossèn Salvador Mundó, rector de la Parròquia, amb la presència de tots els estendards
i la col·laboració de l’Schola Cantorum, la qual serà acompanyada per l’organista Sr. Lluís Victori.
A continuació:
Desfilada dels estendards de les corals,
des de la Basílica de Santa Maria fins a la plaça de l’Ajuntament.

A 2/4 d’1 del migdia, a la plaça de l’Ajuntament:
Salutació a la ciutat i al consistori municipal,
i interpretació del cant “Salut als cantors”, d’Ambroise Thomas.
Recepció a totes les corals per part de les nostres autoritats, al Saló de sessions de l’Ajuntament.

A continuació:
Desfilada dels estendards de les corals,
des de la plaça de l’Ajuntament fins al carrer de l’Aurora (plaça de Cal Font).

A 2/4 de 2 del migdia, a la Unió Cooperativa Cultural:
Ofrena del nostre estatge social a les corals foranes.
Acte d’agraïment als representants de les corals foranes, en la seva visita a les nostres dependències,
amb el lliurament d’unes medalles commemoratives.

A 2/4 de 3 de la tarda, a l’Hotel Canaletes:
Dinar de Germanor en celebració de l’inici dels actes,
amb assistència oberta a tothom qui ho desitgi.

“Fins i tot el temps va estar al costat de La Llàntia en la inauguració dels actes.
El temps -que des de finals d’estiu i principis de tardor s’ha mostrat inestable- va presentar un cel assolellat el passat diumenge. La Llàntia havia programat a l’aire lliure alguns dels primers actes de la seva celebració, i en va poder gaudir.

Hi va haver una concentració d’estendards a la plaça Clavé, la presència dels quals manifestava la companyonia d’entitats germanes en el cant, la majoria de la zona del Baix Llobregat-Anoia, que és aquella a la qual està adscrita La Llàntia, però també n’hi havia d’altres comarques properes. Josep Asbert, president d’aquesta Coral, va donar la benvinguda a tothom i es va congratular de començar els actes a la plaça dedicada al fundador dels cors claverians. Hi va haver una ofrena floral al monument de Josep Anselm Clavé, i La Llàntia va cantar “La Font de Roure”, del propi Clavé, sota la direcció de Josep Montaner.

Seguidament, acompanyats pel Grup de Grallers Gallarda, els portadors dels estendards i seguici van iniciar una desfilada pels carrers cèntrics de la ciutat fins a la Basílica de Santa Maria.

Als tres estendards  -de diferents èpoques- que va lluir La Llàntia, els van acompanyar en els diferents actes els de “La Vinya de Sants” de Barcelona, “Sanllehy” de Barcelona, “La Unió” de Castellbisbal, “Marinada” de Castelldefels, “Diana” de Cervelló, “La Coloma” d’Esplugues de Llobregat, “La Igualtat” de Gavà, ”Intimitat” de Gelida, “La Perdiu” del Papiol”, “La Lira” de la Pobla de Claramunt, “El Raïm” de Sant Cugat Sesgarrigues, “Lo pom de flors” de Sant Just Desvern, “Sarroca Nova” de Sant Martí Sarroca i “El Llessamí” de Sant Vicenç dels Horts. A la basílica de Santa Maria l’arxiprest, mossèn Salvador Mundó, va presidir un ofici solemne d’acció de gràcies, en el qual hi va col·laborar l’Schola Cantorum, acompanyada per l’organista Lluís Victori.

En sortir, es van dirigir a l’Ajuntament d’Igualada, on van ser rebuts pel tinent d’alcalde i regidor de Cultura Xavier Badia; la diputada al Parlament de Catalunya, Flora Sanabra; la vicepresidenta i consellera de Cultura del Consell Comarcal de l’Anoia, Maria Bertran; i la regidora Antònia Enrich. Novament, Josep Asbert es va adreçar als presents, i Badia va respondre en nom de les autoritats locals. També va parlar el president de la Federació de Cors de Clavé, Antoni Carné, a qui acompanyava el vicepresident, Bartomeu Puig. Hi hagué unes paraules de Josep Montaner, director de La Llàntia, la qual interpretà “Salut als cantors”.

Després d’una copa de cava, desfilaren cap a la plaça de Cal Font, on es va pujar al local social de La Llàntia a l’Unicoop Cultural. El president i cantaires van oferir l’estatge a les entitats convidades, i se’ls lliurà una medalla commemorativa del 125è aniversari.

Finalment, es van reunir en un dinar a l’Hotel Canaletas, al qual hi assistiren directius, cantaires, familiars i amics de la Coral, i representants de l’Schola Cantorum i del Cor Parroquial de Santa Maria. A l’hora del cafè, parlà el president Josep Asbert, i Jaume Ferrer recità un poema molt adient, original de Rogeli Cerezo, cantaire de La Llàntia. Jaume Ferrer va aprofitar per fer referència a la senyora Basilisa Sanahuja, de Piera, present en el dinar, la qual és besnéta de la persona que oferí la llàntia, per retornar a Igualada, als nois que anaren a cantar a Vilanova del Camí, circumstància que reportà la fundació de la Coral el segle XIX. I es repetiren els dos cants que ja s’havien sentit durant la jornada, però en aquest cas s’hi van afegir membres de les altres corals”.

 (Article publicat a L’Enllaç dels Anoiencs de l'11 d'octubre de 2001).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada