03 de desembre 2011

Ofrena del Ciri Votiu de Igualada a la Mere de Deu de Montserrat


Dos-cents igualadins i igualadines van assistir a la tradicional ofrena del Ciri Votiu de la ciutat a la Mare de Déu de Montserrat. Han estat especialment nombrosos els representants de tres entitats culturals igualadines, l’Agrupació Coral La Llàntia, la colla sardanista Aires Catalans i la coral infantil Els Verdums.

Aquest costum va arrencar fa gairebé cinc segles, l’any 1515, quan per a evitar una epidèmia de pesta procedent de Barcelona, els Consellers d’Igualada van decidir demanar protecció a la Mare de Déu portant-li un ciri. Actualment, aquesta tradició encara es manté viva i enguany es van omplir fins a tres autocars, que van sortir d’Igualada a les 9 del matí.

La visita a la basílica de Montserrat va començar amb una eucaristia pronunciada pel Cardenal i Arquebisbe de Barcelona, monsenyor Lluís Martínez Sistach, en motiu de la celebració del dia de Sant Francesc Xavier. En el decurs d’aquesta eucaristia, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, es va adreçar als assistents recordant-los el perquè d’aquesta ofrena anual. Després va encendre el ciri, com a símbol de demanda de protecció per a la ciutat i la comarca.



En acabar, els assistents van ser rebuts pel Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que els va recordar que “especialment en els actuals moments de crisi és quan més solidaris hem de ser i quan més ens hem d’abocar en l’ajuda a aquells que més ho necessiten”.


De la seva banda, Marc Castells va recordar “el fort lligam històric que sempre ha unit la ciutat d’Igualada amb la muntanya de Montserrat” i va establir un paral·lelisme entre la tradició del Ciri Votiu i la situació actual en afirmar que “si fa cinc segles el futur era incert i demanàvem protecció davant les epidèmies, avui la situació que passem és igualment adversa, malgrat que en aquest cas parlem d’economia. En qualsevol cas, no tingueu cap dubte que ens en sortirem”.


Les tres entitats presents, La Llàntia, Els Verdums i Aires Catalans, van lliurar al Pare Abat diversos presents en commemoració de la seva visita. Finalment, Aires Catalans va fer una ballada de sardanes a la plaça del Monestir.


(Text pertanyent a l’article publicat a l’Enllaç dels Anoiencs núm. 498 del 9 de desembre de 2011)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada