28 de juny 2012

Actuació de l'Agrupació Coral La Llàntia al Palau de la Música Catalana




Diumenge passat, a la tarda, l'Agrupació Coral La Llàntia va participar en la 1a Mostra de Cors d'Homes de Catalunya que tingué lloc al Palau de la Música Catalana, organitzada per la Federació de Cors de Clavé. Es van omplir tres autocars per desplaçar igualadins al Palau, entre els quals Jordi Segura, tinent d'alcalde de l'Ajuntament, quedant persones sense poder assistir-hi per haver-se esgotat les localitats assignades pels organitzadors a La Llàntia.


La Federació va seleccionar sis coral més per prendre part en aquest acte. I van ser:
Societat Coral L'Aliança de La Garriga
Societat Coral La Lira de Sant Cugat del Vallès
Societat Coral La Margaridoia de Santa Margarida i els Monjos
Massa Coral Els Cantaires de Juneda
Societat Estrella Daurada de Sabadell
Cor Lo Pom de Flors de Sant Just Desvern.

Cada coral només disposava de 15 minuts per interpretar les seves cançons, tot i que algunes van sobrepassar el temps estipulat. La Llàntia, per complir el requisit, només va interpretar dues cançons:

Recordant nostra terra, música de Joan Montaner i lletra d'Ignasi Castelltort.
La cançó del capità, música de Joan Figueras i lletra de Joan Soler Amigó.

Al llibre de la història de La Llàntia, Tres segles de cant, s'esmenta l'actuació de la coral al Palau de la música el 13 de maig de 1956, i s'hi reprodueix la crònica que publicà La Vanguardia, signada per U.F.Zanni, el qual destacà, entre altres coses: " ... los más acendrados aplausos siguieron sonando en la sala y se reprodujeron, con más calor, si cabe, con Recordant nostra terra, obra de opulenta arquitectura, original del maestro Juan Montaner que la dirigió...".

Els cantaires actuals de La Llàntia no són els d'aquell 1956 i el director tampoc (tot i que és com una prolongació), però transmeten amb la mateixa sentida emotivitat i expressivitat la melangia que envolta aquesta sardana. Ja és sabut que el mestre Montaner la va escriure mentre es trobava internat al camp de concentració de Bram (França) en el decurs de la Guerra Civil, i que al tornar a Igualada va demanar al seu amic Ignasi Castelltort que hi posés lletra, el qual va plasmar amb admirable fidelitat i l'enyorança que havia motivat Joan Montaner a compondre-la. La Llàntia la va estrenar i es convertí en l'obra més emblemàtica de la coral i diumenge passat, novament al Palau, va ser una de les més aplaudides.



"La cançó del capità" forma part del musical Mascaró de Proa, on la canta només un solista. En sentir-la, Josep Montaner va fer una adaptació per a solistes i coral, esdevenint una espectacular versió que en el seu moment fou grata al seu autor, Joan Figueras, el qual assistí al concert. És una composició encomanadissa, amb un text mariner, fresc i airós, on tot plegat convida a viure la vida sense preocupar-se d'allò que no cal. El públic també gaudí amb escreix d'aquest capità, amb les intervencions solistes de Jaume Bernadí, Agustí Bernadí, Joan Ubia i de Josep Bernadí a l'acordió.



Les dues cançons van ser acompanyades al piano per Mònica Carvajal i dirigides per Josep Montaner.

En el torn de parlaments finals es van lliurar plaques commemoratives als directors i presidents de cada coral, i la Medalla d'Or de la Federació de Cors de Clavé a diverses persones vinculades a l'entitat. Per acabar, corals i públic entonaren "Els Segadors".

S'ha esdevingut, doncs, una altra destacada efemèride que enriquirà l'extensa singladura de l'Agrupació Coral La Llàntia. L'emoció dels entusiastes aplaudiments de les 2146 persones que ompliren l'aforament del Palau a director i cantaires, quedarà per sempre més en el record.

 (Article de FAS / VPA publicat a l'Enllaç dels Anoiencs núm. 525 el 28 de juny de 2012)



Altres articles relacionats amb l'actuació al Palau:

La Llàntia, al Palau de la Música Catalana

La coral igualadina La Llàntia ha estat escollida per participar en una Mostra de Cors d’Homes organitzada per la Federació de Cors de Clavé. Com sia que hi prendran part sis corals més, la intervenció de cadascuna estarà limitada a dues o tres cançons (depenent de la seva durada).

La Llàntia ja ha actuat altres vegades al Palau de la Música. La primera va ser el 13 de maig de 1956 en un concert en el qual hi foren presents, a més, els que llavors eren Cor Parroquial de Santa Maria, Esbart de Dansaires d’Igualada i Cobla Igualada. També va integrar, juntament amb la resta de corals igualadines, el cor de l’Oratori Mil Anys de Santa Maria, que es presentà al Palau el 27 de febrer de 2005. I components de La Llàntia hi han cantat formant part de la Macrocoral del Baix Llobregat/Anoia.

Ara es disposa d’una nova ocasió per gaudir de l’emblemàtic recinte del Palau de la Música Catalana.


Entrada + autocar per 12 euros
Les persones que tinguin interès en assistir al concert, poden adquirir les localitats (al preu de 5 euros) per conducte de La Llàntia telefonant al 93.803.2570 (Ramon Vergés). Pel que fa als nostres Socis Protectors, en no informar-los individualment degut als pocs dies que falten per l’acte, els preguem que es considerin assabentats per mitjà d’aquesta nota de premsa.

Hi haurà un autocar per fer el trasllat a Barcelona (7 euros, anar i tornar). La sortida serà a les 4 de la tarda, a la parada del Passeig Verdaguer situada entre l’edifici de Correus i l’oficina de CatalunyaCaixa. Naturalment, es poden comprar les entrades i fer el desplaçament amb mitjans propis.

Les comandes de localitats i desplaçament s’han de fer abans del proper dia 20, i es podran recollir al local social de La Llàntia, situat al vestíbul del Teatre de L’Aurora (primer pis), a la plaça de Cal Font, els dies 21 i 22 a la tarda, de 7 a 2/4 de 9.

(Article publicat a l'Enllaç dels Anoiencs núm. 523 el 14 de juny de 2012)



 La Llàntia, a punt per anar al Palau de la Música Catalana

En l’edició del dijous passat informàrem que La Llàntia actuarà el Palau de la Música en un concert organitzat per la Federació de Cors de Clavé, en el qual hi prendran part, a més, altres sis corals d’homes. Però per causes involuntàries va quedar sense imprimir que l’acte tindrà lloc el proper diumenge dia 24, a les 6 de la tarda.

Recordem que entre avui dijous i demà divendres s’han de recollir les localitats encarregades, al local social de La Llàntia, situat al vestíbul del Teatre de L’Aurora (primer pis), a la plaça de Cal Font, que estarà obert de 7 a 2/4 de 9 de la tarda.

Els autocars pel desplaçament a Barcelona sortiran a les 4 de la tarda del dia 24, de la parada del Passeig Verdaguer situada entre l’edifici de Correus i l’oficina de CatalunyaCaixa. És convenient anar-hi un quart d’hora abans per tal de partir amb puntualitat.

Per a qualsevol consulta es pot telefonar al 93.803.2570 (Ramon Vergés).

(Article publicat a l'Enllaç dels Anoiencs núm. 524 el 21 de juny de 2012)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada