07 de gener 2013

Actuació a l’aula d’AUGA Anoia

A l’aula d’AUGA Anoia, s’escoltaren fragments del Poema de Nadal

El passat dilluns, dia 7, a l’aula d’AUGA Anoia, primera del 2013, tingué lloc la recitació del Poema de Nadal, de Josep M. de Sagarra i Castellarnau, envoltat de cants adients a la cloenda de les festes nadalenques oferts per l’Agrupació Coral La Llàntia sota la direcció del mestre Josep Montaner, amb Anna Bernadí a la flauta de bec i Mònica Carvajal al teclat. Els rapsodes: Adoració Aliberch, Elisabet Bonet, Jaume Ferrer, Antoni Miranda, Maria del Carme Miserachs i Lleonard del Rio, amb la direcció de Jaume Ferrer, ens oferiren una excel·lent recitació del Poema de Nadal amb el qual Sagarra ens retratà en bona part el passat 2012 que acabem de deixar enrere.

Des de: Aire d’aquesta nit! passant per: humitejat la parpella, amb tres llàgrimes d’infant i el rabadà de ras de terra i quelcom curt de gambals que enllaça amb el fragment:
Com hem vingut? No ho sabem!
Tampoc sabem si ho mereixem...
arribant a: Ai, si no fos aquesta nit tan clara!
Seríem tros de carn i pensament
que no coneix d’on ve, ni on va, ni on para...

La Llàntia, amb la “Cançó de bressol”, “Escolteu; els àngels canten” i el “Vols venir tu, rabadà?”, donà més vida a la recitació. Com també l’Anna Bernadí, de pastoreta, entrant i tocant la flauta de bec per la platea.

Seguí la recitació:
Fa molt temps, molt temps, i algú ensiborna
el nostre pit, per activar l’oblit,
per fer-nos infidels, però retorna
cada any, aquesta nit... 

amb el Nadal que ens dóna un punt
d’humilitat de cendra

per estimar un recó dintre l’espai,
i desperta en el cor aquell blau tendre
que hem volgut escanyar i que no mor mai...

La Llàntia amb els cants de “Veniu tots els homes” i “El noi de la mare” donà més emoció encara a l’arribada dels pastors al portal i al recitat referit a quina mare encetà per primer cop aquell: “què li darem en el noi de la mare...” tot i que el cant encara es feu més emotiu amb la “Santa nit”.

El poema culmina amb el conegut:...
I si tot l’any la mesquinesa ens fibla, 
i l’orgull de la nostra soledat,
almenys aquesta nit, fem el possible
per ser homes de bona voluntat!. 

El “Glòria” fou ja cantat amb els aplaudiments de tota l’aula. I encara tornà a pujar el teló per tal que l’aula s’afegís al bis al gest d’entrada del mestre Josep Montaner.

Rapsodes i La Llàntia, ens permeteren començar l’any amb aquell deix d’esperança i de pau que tots, en el fons, enyorem i desitgem. Amb bon afinament, com exigeix La Llàntia, tots plegats esperem encarar el 2013 amb tot el que de bo podem oferir. Si pot ser, com demana el poema, no permetent que tot l’any la mesquinesa ens fibli.

Gràcies cantaires, Anna Bernadí i Mònica Carvajal i a tot el grup de rapsodes. També als directors d’ambdós conjunts, Jaume Ferrer i Josep Montaner, per aquest muntatge poètic musical que tan bon regust deixà.

(Article de SBG publicat a l’Enllaç dels Anoiencs núm. 547 del 10 de gener de 2013)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada