13 d’abril 2015

500 anys de Ciri Votiu

Aquest any s'han complert cinc segles des que l'any 1515 Igualada fou envaïda per la pesta i les autoritats locals van decidir fer una ofrena d'un ciri a la Mare de Deu de Montserrat. Al llarg dels anys s'ha mantingut aquesta peregrinació com a mostra d'agraïment i fe. 

Enguany, per a aquest dissabte 11 d'abril, la convocatòria ha estat estesa a totes les entitats de la ciutat i l'ajuntament ha disposat una gran flota d'autocars. El gremi de Traginers va sortir el dia abans des d'Igualada amb una flamant diligència en la que portaven el Ciri i quatre carros. Van fer nit al Bruc. A la matinada van sortir en diferents grups peregrins a peu, el mes gran de 84 anys. 

Per part de la Llàntia vam ser una bona representació els que hi vam anar i vam gaudir dels actes religiosos i festius. A les 11 del matí es van celebrar a la basílica els oficis religiosos, oficiats pel bisbe de Vic acompanyat pels monjos del monestir i sacerdots de la vila, i l'ofrena del Ciri Votiu. En acabar, a la mateixa basílica, l'abat fa oferir una recepció en la que van parlar l'alcalde fent una ressenya històrica i l'abat agraint a Igualada la seva fe i la seva constància any rera any. Tanmateix va justificar l'actualitat de l'ofrena i la peregrinació fent esment a les plagues actuals, com ara l'atur, la corrupció, la intolerància, etc. Com a cloenda dels actes a l'interior de la basílica, la coral Schola Cantorum ens va oferir un concert commemorant el seu 75 aniversari. Com no podia ser d'una altra manera, van tancar el concert amb el Virolai.

A continuació, a la plaça del Monestir, l'Agrupació Cultural Desota ens vam oferir el Ball de l'Àliga i els Moixiganguers d'Igualada dos pilars de quatre simultanis i un pilar de cinc enarborant la bandera de la ciutat.

Un cop acabats tots els actes, Vam tornar cap a casa amb els autocars i els que es van apuntar prèviament es van quedar a dinar a Montserrat tornant a la tarda. 













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada