21 de gener 2016

Concert de Sant Antoni de l’Agrupació Coral La Llàntia: 140 anys de cant.




"El passat diumenge l’Agrupació Coral La Llàntia es va vestir de gala: 

Aquest any 2016 commemora el seu 140è aniversari i va començar aquest esdeveniment amb un concert. Convidada pel Antic Gremi de Traginers d’Igualada i com un acte de la celebració de les festes de Sant Antoni Abat, La Llàntia va actuar a l’església del Roser, a les 7 de la tarda, per oferir un concert de cançons del seu repertori. L’Antic Gremi de Traginers i L’Agrupació Coral La Llàntia són les dues entitats més antigues d’Igualada, i totes dues tenen la Creu de Sant Jordi dins les seves vitrines. 194 anys, els uns, i 140 anys, els altres. Aviat està dit. Quantes il·lusions! Quants anys d’esforç! Quanta tradició! Quant d’igualadinisme! Hores incomptables de “fer país”.

La Llàntia va començar el concert oferint una peça fora de programa: “Els Tres Tombs de l’antic Gremi de Traginers d’Igualada” amb lletra de Rosa Maria Vives Riera, lletra adaptable a la melodia tradicional dels Tres Tombs. Aquesta adaptació la va fer Josep Montaner i Torres. La Llàntia la va estrenar el 17 de gener de 2010, a l’auditori de l’antic escorxador també en un concert organitzat per l’Antic Gremi de Traginers. 

Un moment molt particular i emotiu va ser quant el Sr. Jaume Ferrer, presentador del concert, va anunciar que per decisió dels cantaires, aquest primer concert, que és com un pròleg de la celebració d’aquest 140è aniversari, com també tots els actes que s’aniran celebrant durant l’any, el volien dedicar a en Josep Montaner, director de La Llàntia des de l’any 1994 fins el 2014, per la seva total entrega i absoluta dedicació a la coral. Durant aquest període es van estrenar 46 cançons i se’n van reincorporar altres 24, assajades de nou, sumant un total doncs d’unes 70 cançons, i d’altres treballs importants, espectacles de sarsuela, i coses diverses. Sumant els anys de director d’en Josep amb els del seu pare, en Joan (els d’aquest sol, havien estat 35), superen de llarg el mig segle (potser 55 anys) del cognom Montaner com a directors de la coral. A La Llàntia són una institució, i que junt amb altres directors, en períodes més breus, però valuosos i necessaris, uneixen, allarguen, teixeixen entre tots -directors, presidents i cantaires- la història d’una entitat. 


També un altre moment emotiu va ser quant a l’hora de cantar la sardana “Recordant nostra Terra”, de Joan Montaner, i d’Ignasi Castelltort, el director actual Josep Bernadí va cedir la batuta a Josep Montaner, el qual també va dirigir la penúltima cançó del concert, la “Marxa Heroica de la cançó d’Amor i Guerra”. En el concert hi van intervenir Jaume Jürschik, Joan Bernadí, Joan Sánchez i Paco Campillo, tocant la guitarra, llaüt, bandúrria i pandereta. Acompanyava al teclat Mònica Carvajal, i tots dirigits per Josep Bernadí. 


Es va acabar el concert cantant una altre vegada “Els Tres Tomb de l’antic Gremi de Traginers d’Igualada”. El públic assistent, que va omplir l’església del Roser de gom a gom, va fruir abastament i ho va demostrar amb llargs aplaudiments. Es va acabar l’acte amb unes paraules del president del Gremi de Traginers, Sr. Magí Molas, agraint a tots l’assistència al concert dins les festes del Gremi de Traginers, i també com a pròleg i de felicitació a l’Agrupació Coral La Llàntia pel començament dels actes de celebració del seu 140è aniversari. 
J.F.F."

Aquest article ha estat escrit pel nostre company Joan Farré Florensa i es el mateix que es va enviar com a nota de premsa als diaris igualadins. A continuació us deixo la transcripció de la presentació que va fer en Jaume Ferrer.



Paraules de Jaume Ferrer, a linici del concert de La Llàntia l'església del Roser dIgualada, el 17 de gener de 2016
    (Abans, la Coral cantà una introducció adaptada a la melodia dels Tres Tombs)

Bon dia de Sant Antoni a tothom. Un ma, religs, dedicat al Sant i una tarda, no hi ha dubte, destinada culturalment a  passar-nos-ho bé. I bé que ha començat. Que bona idea que va tenir, ara farà uns deu anys, la Rosa Maria Vives Riera, persona tan integrada a la festa dels Tonis, una festa que ella viu en plenitud, tant, que va escriure una lletra adaptable a la melodia tradicional dels Tres Tombs. Aquesta adaptació la va fer Josep Montaner i Torres, i el resultat va ésser cantat per La Llàntia,   avui fa exactament sis anys: el 17 de gener del 2010 a lauditori de lantic escorxador.

Bé. Després daquesta simpàtica introducció musical, deixin-me dir que parlaré, a tol personal, de les dues antiqssimes entitats culturals, més que centenàries, de la ciutat. Una col·laboració que mhan demanat,  que és un honor i agraeixo. Una de les entitats, la més antiga, amb 194 anys de vida, és lorganitzadora daquest acte, en el dia del seu Patró. Parlo, naturalment, de lAntic Gremi de Traginers dIgualada, que estarà de festa tot aquest gener. Laltra, amb 140 anys, és la Coral La Llàntia, convidada a participar avui. Una i altra, amb la Creu Sant Jordi a les seves vitrines.

194 anys, els uns 140 anys, els altres.  Aviat està dit. Quantes il·lusions! Quants anys desforç!   Quanta tradic!   Quant digualadinisme! Hores incomptables de fer país”. La Coral La Llàntia ha preparat un atractiu programa, de la mà del seu director, Josep Bernadí.  El director dabans, en Josep Montaner, ho va ser des de lany 1994 fins fa poc, uns dos anys, en què va decidir fer una pausa per refer-se duns contratemps de salut. Ja havia fet, fins llavors, una destacada labor. Només direm que, en el seu període, van estrenar 41 cançons i sen van reincorporar altres 24, assajades de nou, que reposaven en larxiu danteriors repertoris.  Un total, doncs, d65 cançons. I altres treballs importants, espectacles de sarsuela, i coses diverses. No és moment de fer balanç.

Vaig parlar aquesta setmana amb Josep Berna, director actual, el qual, en repassar una llista que ell mateix em portava de temes relacionats amJosep Montaner, es va emocionar. Cor sensible. Em va dir: nosaltres som gent de casa, gent senzilla, però som agraïts, i  aquest primer concert, que és com un pròleg de la celebració que anirà venint dels 140 anys el volem dedicar ja a en Josep”. I ho han decidit des del fons de lànima. Segur. En Josep Montaner és present a lesglésia, de manera que, els seus deixebles de cant de sempre, desitjarien que els assistents, ens uníssim ara a ells, en un directe, amical  i sentit aplaudiment.

Em va dir també en Bernadí: I és que, sumant els anys de director d’en Josep amb els del seu pare, en Joan (els daquest sol, havien estat 35), superen de llarg el mig segle (potser 55 anys) del cognom Montaner com a directors de la coral. A La Llàntia són una institució”, va concloure en Bernadí.  (A La Llàntia i a la cultura de la ciutat, afegiria ara un servidor). Dos Montaner, més de mig segle. Que junt amb altres directors, en períodes més breus, però valuosos i necessaris, uneixen, allarguen, teixeixen entre tots -directors, presidents i cantaires- la hisria duna entitat.

Com Magí Molas, per exemple, que fa anys que tira del carro mai millor dit- de lAntic Gremi de Traginers d’Igualada, continuador de la feina daltres i altres presidents, de centenars de directius i de tantíssima gent, en una història de segles, que han fet pinya a lentorn dun lid projecte de cultura popular, convertit en realitat.

I escoltem ara les cançons. Que jo no canto, però que si m’allargo gaire més em convertiria en un cançoner”. Gràcies, i endavant.



1 comentari:

  1. Molt encertada la informació respecte al concert del passat dia 17 a l'església del Roser, moltes gracies i a seguir informant les actuacions de la nostre coral.

    ResponElimina