22 de setembre 2011

L’Agrupació Coral La Llàntia fa l’ofrena simbòlica de la Creu de Sant Jordi a la ciutat d’Igualada

Aquest any 2011, a més, La Llàntia arriba als 135 anys de trajectòria

Passat dissabte dia 17, l’Agrupació Coral la Llàntia, tota una institució a Igualada amb 135 anys de trajectòria, va oferir a la ciutat de manera simbòlica la Creu de Sant Jordi que va rebre el passat 28 d’abril de mans del president de la Generalitat, Artur Mas.

El Premi Creu de Sant Jordi és una distinció de la Generalitat de Catalunya creada a partir del Decret 457/1981 de 18 de desembre amb la finalitat de “distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural”. Aquest any, el Govern de Catalunya va voler reconèixer la llarga trajectòria de La Llàntia, una coral fundada l’any 1876.

En l’acte d’ofrena, dut a terme aquest dissabte al Saló de Plens de l’Ajuntament, el seu president, Ramon Vergés, explicava l’origen de l’agrupació, recordant que “cinc joves igualadins, un capvespre d’aquell 1876 van anar a oferir una serenata a unes noies de Vilanova del Camí. En acabar anaren a sopar a una taverna de Vilanova, però mentrestant esclatà una tempesta que dificultava el seu retorn a peu. La mestressa del local els deixà una llàntia per tal que tinguessin una mica de claror per guiar-se en el fosc camí de retorn. En arribar a Igualada, tots cinc entraren en un cafè per reanimar-se; allí, tot fent xerinola, decidiren fundar un cor al qual li posarien per nom La Llàntia, en memòria de la que tant de servei els acabava de fer en aquella nit que esdevindria històrica”. La coral només va interrompre la seva activitat durant la Guerra Civil. El 1964, l’Ajuntament d’Igualada li va concedir la Medalla de la Ciutat i el 1985 va aprovar la designació de Coral La Llàntia per un carrer de la ciutat. El 1987, a impuls de La Llàntia, Igualada va ser nomenada Vila Claveriana.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, va traslladar en nom de tota la ciutat l’enhorabona als membres de La Llàntia per aquesta distinció. A la finalització de l’acte, els seus integrants van interpretar una peça al mateix Saló de Plens, que va estar agraïda amb aplaudiments pels nombrosos assistents.

Durant els propers mesos, el públic igualadí tindrà diferents ocasions de gaudir de les actuacions de l’Agrupació Coral La Llàntia. A l’octubre, a Santa Margarida de Montbui per ajudar les víctimes del terratrèmol de Llorca, i a l’església del Roser per a recaptar fons per a la seva restauració. Al novembre a La Garriga i a L’Auditori, convidats per la Federació de Cors de Clavé de Catalunya. Finalment, al desembre, a la quinzena trobada de corals a la parròquia de la Sagrada Família i al Teatre de l’Aurora, entre altres cites.

(Article publicat a l’Enllaç dels Anoiencs núm. 487 del 22 de setembre de 2011)











Fotografies oficials de l'Ajuntament d'Igualada









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada