09 de setembre 2022

Article complet de la 3a Revista #CulturaIgualada de l’Agrupació Coral La Llàntia

Des d’aquí, volem agrair a la Revista #CulturaIgualada per la publicació d'un article que reproduïm a continuació:



Transcripció: 

La coral més antiga de la ciutat celebra enguany els 145 anys

Diu la història que el seu naixement és fruit d’una anècdota de joventut: cinc joves igualadins, un capvespre de 1876, van anar a oferir una serenata a unes noies de Vilanova del Camí. En acabar anaren a sopar a una taverna i la mestressa els deixà una llàntia perquè tinguessin una mica de claror pel camí en tornar a casa. En arribar a Igualada, van entrar a un cafè i decidiren fundar un cor de veus masculines sota el nom de La Llàntia.

La coral va anar creixent amb el pas dels anys guanyant una gran popularitat a la ciutat sent present en tota mena d’actes socials i culturals. La Guerra Civil va interrompre’n les activitats, però acabat el conflicte la coral es va reorganitzar i incorporar nous cantaires. Els seus components actuals són els continuadors d’una llarga tradició coral iniciada el segle XIX i que ha superat les dificultats i canvis de les diferents èpoques, amb actuacions rellevants i reconegudes dins del món català coral, com ara l’actuació del 1956 al Palau de la Música Catalana. Trobareu més informació sobre la història i fites de la coral al llibre Agrupació Coral La Llàntia, tres segles de cant (XIX, XX, XXI), de Josep Riba Gabarró.

Sabies que...
L’any 2011, l’Agrupació Coral La Llàntia va rebre la Creu de Sant Jordi per la important tasca que duu a terme en l’àmbit del cant coral i en el món de la música? Igualada també la va reconèixer amb la Medalla de la Ciutat i amb un carrer amb el seu nom. Sota l’impuls de la Llàntia, l’any 1987 Igualada va ser nomenada Vila Claveriana.

Igualada té una rica tradició de corals de tota mena que formen part del teixit associatiu de la ciutat. A més de la centenària La Llàntia, a la ciutat hi trobem la Coral Exaudio, la Coral Gatzara, la Capella de Música de la Tossa, Coral els Verdums (que l’any passat celebrava el seu cinquantè aniversari), la Coral Xalest, el Cor Gospel de Xauxa, l’Igualada Gospel Choir, la Coral Cors Units de l’Associació de gent gran d’Igualada, Cor de Cambra de l’ECMMI, Cor Gospel de Fàtima, Coral Merlet, Coral Mig To, Coral Mixta, coral Montclar Mestral, Coral de Santa Maria i l’Schola Cantorum.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada