09 de setembre 2022

L’Agrupació Coral La Llàntia a la 3a revista #CulturaIgualada

La cultura és terapèutica i sana la ment

És un veritable plaer i un honor presentar la darrera revista de la Capital de la Cultura Catalana.

Igualada ha tingut l’oportunitat de mostrar al país tot el ventall de la nostra riquesa cultural. Tot el bagatge històric, tradicional, patrimonial, social i humà que ens donen els poc més de mil anys d’història, enguany hem tingut l’oportunitat d’exhibir-lo i donar-lo a conèixer a tot el país.

La singularitat dels Reis d’Igualada, els més antics de Catalunya; els dos-cents anys dels Traginers; l’Agrupació Coral la Llàntia, de quasi cent cinquanta anys, i vora cent anys de l’Aplec de la Sardana a Igualada; l’Agrupació Fotogràfica, que és la segona més antiga de Catalunya, i la Festa Major de Sant Bartomeu, datada al segle XIV, són exemples de la importància i relleu cultural d’Igualada.

Cal destacar també entitats com l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera del 1863; el Cercle Mercantil del 1899 i el Casino Foment (ara, Casal Popular el Foment), també de finals del segle XIX, i molts altres que ja no hi són, que eren el reflex de la vida i la inquietud de la ciutadania: de la burgesia als moviments obrers, pagesos, catòlics i comerciants, que han sigut la base i el batec intens de la societat.

La ciutat i la cultura també tenen un reconeixement internacional que es reflecteix en el Festival Internacional d’Orgue, el de Fotografia FINEART, la Mostra de Teatre Infantil i Juvenil, els Premis Ciutat d’Igualada o el Festival Zoom de continguts audiovisuals de Catalunya.

Les reconegudes i premiades escoles municipals d’art, música i teatre, són la base de la riquesa cultural de la ciutat d’on han sorgit grans i destacats dissenyadors, músics i artistes. Som també, plaça castellera, des de l’evolució dels Balls de Valencians fins als Moixiganguers actuals. Com a patrimoni arquitectònic cal destacar les portes de les muralles del nucli antic, el retaule de la Basílica de Santa Maria, l’Asil, l’Escorxador, la Igualadina Cotonera, la Vil·la Romana de l’Espelt, la capella romànica de Sant Jaume Sesoliveres i el darrerament catalogat Bé Cultural d’Interès Nacional, el "Zementiri" d'Enric Miralles i Carme Pinós, considerada una de les obres arquitectòniques més importants del segle XX a escala mundial, en la llista del The Now Institute de Chicago.

Els quatre mesos que tenim al davant conclouran la Capitalitat amb alguns actes destacats com l’Homenatge al Mestre Joan Just Bertran, en el seu 125è aniversari i la trobada “Festivitas Bestiarium”, on Igualada es convertirà en l’epicentre de la cultura popular amb la programació que agrupa totes les bèsties d’arreu dels països Catalans. També vull destacar els projectes premiats en el procés participatiu, com la trobada de Cavalcades de Reis Històriques i la Trobada Castellera impulsada pels Moixiganguers. L’acte de cloenda de l’any de la Capital de la Cultura Catalana serà l’espectacle Traç i camí, coordinat per l’Olla Expressa, que reunirà la diversitat de talents i elements artístics, tots genuïnament igualadins, i que servirà per passar el relleu de la capitalitat a la ciutat de Lloret de Mar.

La cultura ens fa lliures i millors persones. El gaudi d’escoltar un concert, o cantar, de llegir o escriure, de perdre’ns en un museu o pintar, no tan sols és una via d’evasió: són emocions que serveixen com a via de desconnexió, i també de reconstrucció emocional. Hi ha estudis que evidencien científicament, que qualsevol activitat cultural, sigui passiva o activa, beneficia la salut social i mental en diferents nivells i ens anima a compartir opinions, idees, desenvolupar el pensament crític i fer-nos més tolerants. Com deia Almudena Grandes, les experiències culturals “són vides de més”, i hi afegia "La cultura és un ingredient de la felicitat". Fem que la cultura ens agermani i ens enriqueixi compartint les diferents cultures que trobem pel camí de la nostra vida.


Pere Camps i Oviedo

Regidor de Promoció Cultural

i Relacions Institucionals

(Article publicat a la 3a Revista #CulturaIgualada com a Salutació)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada